2009/43 sayılı genelge

T.C.

BAŞBAKANLIK

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı     : B.02.1.GÜM.0.06.19.00.010.06                                         06.05.2009                             

Konu   :Gümrük Müşavirleri Dairesince Düzenlenen İşlemler

 

 

 

GENELGE

(2009/43)

 

A)    KULLANICI ONAY PROGRAMI VE KOD VERİLME ESASLARI:

 

Eşya beyanında bulunacak kişilerin gümrük idaresinin bilgisayar sistemine veri girişinde bulunabilmek için gümrük idarelerinden kullanıcı kodu ve şifresi almaları ve aldıkları kullanıcı kodunun Gümrük Müşavirleri Dairesi tarafından onaylanması gerekmekte olup, gümrük idareleri arasında eşgüdümün sağlanabilmesi ve farklı işlemlerde bulunulmasını önlemek bakımından kullanıcı kodu taleplerinde (EK-1) de yer alan esaslar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

Ayrıca serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulunacak gümrük müşavirlerinin bilge kullanıcı kodu taleplerinde;

1) Başmüdürlük yazısının,

2) Gümrük Müşavirinin imza sirkülerinin,

3) Vergi dairesi yazısının,

4) Tebligat adresi,

aranması gerekmektedir.

 

B) STAJYER KARTI:

Gümrük Müşavirliği firmalarında çalışan, 2000/35 sayılı genelge ile kayıt altına alınan stajyerlere aynı firmada çalışan ve gümrük iş takibi yapan gümrük müşavirler ve yardımcılarına yalnızca evrak, belge teslimi yapmaları kaydıyla gümrük idarelerine girebilmelerini sağlamak için bir örneği ve doldurma talimatı (EK:2-3) yer alan fotoğraflı stajyer kartı verilmesi uygun bulunmuştur.

 

C) GEÇİCİ İŞ TAKİBİ:

Gümrük Kanununun 229/1. maddesi gereğince gümrük müşavirleri çalışma yerlerini gösterir tebligat adreslerini, bağlı olduğu Başmüdürlüğe yazı ile bildirmek zorundadırlar. Ayrıca Gümrük Yönetmeliğininin 700. maddesindeki; "Gümrük müşavirlerinin çalışma yeri, gümrük işleri nedeniyle kendilerine yapılacak tebligat için kanuni ikametgah ve bu merkezin bulunduğu gümrüğün bağlı olduğu başmüdürlük veya başmüdürlük bulunmayan yerlerde müdürlük bölgesi devamlı iş çevresi sayılır... Çalışma yerinin değiştirilmesi, Müsteşarlıkça verilen Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi/Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi'nin değiştirilmesi ile mümkündür...." hükmü dikkate alındığında gümrük müşavirlerinin devamlı iş çevresinde (kayıtlı bulundukları ve izin belge numaralarında plaka sayısı belirtilen Başmüdürlük) faaliyette bulunmaları esastır. Gümrük müşavirlerinin devamlı iş çevresi dışında yer alan Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı gümrük idarelerinde geçici iş takibinde bulunmaları Danıştay kararları çerçevesinde mümkün bulunmaktadır. Gümrük müşavirlerinin devamlı iş çevresi dışındaki gümrük idarelerinde geçici bir süre iş takibinde bulunmak istemeleri halinde ilgili gümrük idaresinde ilk işlem aşamasında yazılı bilgi verirler. Yazılı bilgi verme işleminin müşavir veya yanında çalışan müşavir yardımcısı tarafından yapılması gerekmektedir.

Bu şekilde yapılan geçici iş takibindeki süre limiti ve beyanname sayısı gibi kriterlere dayalı işlem tesisine gidilmeyecektir.

Ayrıca Gümrük Müşavir Yardımcıları, Gümrük Kanununun 226. ve Gümrük Yönetmeliğinin 695. maddeleri uyarınca bir gümrük müşaviri yanında çalışıp gümrük müşaviri adına gümrük idarelerinde iş takip edebileceğinden gümrük müşaviri ile gümrük müşavir yardımcılarının aynı Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne kayıtlı olmaları gerekmektedir.

 

D) HİSSE DEVRİ:

Gümrük müşavirliği firmalarına ortaklığı bulunan gümrük müşavirlerinin kendilerine ait şirket hisselerinin devirlerinde, şirkete ait son hisse dağılımının yeraldığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin ibrazı veya hisse devrine ilişkin belgelerin Ticaret Sicil Memurluğuna verildiğine ilişkin Ticaret Sicil Memurluğunun yazısının aranması gerekmektedir.

 

E) GÜMRÜK MÜŞAVİR VE/VEYA ŞİRKETLERİNE AİT BİLGİLERİN GÜNCELLENMESİ

Gümrük müşaviri ve gümrük müşavirliği şirketleri bilgilerinin takibi amacıyla Gümrük Yönetmeliğinin 698 inci maddesinin 5 inci fıkrası uyarınca Gümrük Müşavirlerinin kendilerine ya da şirketlerine ait bildirimlerin, bağlı bulundukları gümrük müşavir derneği kanalıyla ilgili başmüdürlüklere yapılması gerekmektedir.

 

F) VEKALETNAME

Gümrük Yönetmeliğinin 696 ncı maddesinde gümrük idarelerinde dolaylı temsil yoluyla iş takibi sadece eşya sahibince verilmiş noter tasdikli vekaletnameyi haiz gümrük müşavirleri eliyle yapılması öngörülmüştür.

Buna karşın gümrük müşavirliği faaliyetlerinin Gümrük Kanununun 229/2 inci maddesi kapsamında tüzel kişilik oluşturularak yürütülmesi sonucu Gümrük Yönetmeliğinin 696 ıncı maddesine uygun olması halinde vekaletnamelerde sadece gümrük müşavir firmasının yer alması da mümkün bulunmaktadır.

Bu durumda vekaletname ekinde gümrük müşavir firmasının ortaklarına ilişkin imza sirkülerinin gümrük idaresine ibrazı gerekmektedir.

 

G) MAHKEME SAFAHATI VE BAŞMÜDÜRLÜKLERCE VERİLEN DİSİPLİN CEZALARI HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİ

a) Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine aykırılıktan dolayı hakkında dava açılan Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına ilişkin mahkeme safahatının Başmüdürlük tarafından izlenmesi ile kesinleşen mahkeme kararlarının,

b) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerince Gümrük Kanununun Geçici 6 ıncı maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca gümrük müşavir ve gümrük müşavir yardımcılarına verilen uyarma ve kınama disiplin cezalarının, Bir hafta içerisinde, Müsteşarlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

                                                                       S. Umman HAMİDOĞULLARI

                                                                       Genel Müdür V.

EK 1: Kullanıcı onay programı klavuzu.

EK 2: Stajyer takip kartı örneği.

EK 3: Stajyer takip kartı doldurma klavuzu.

 

DAĞITIM :

Tüm Güm. ve Mhf. Başmd.lerine

Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Bursa

Gümrük Müşavir Derneklerine

 

EK-1

KULLANICI ONAY PROGRAMI KOD VERİLME ESASLARI

Gümrük müşavirliği mesleği, serbest meslek erbabı olarak veya Gümrük Kanununun 229/2. maddesi hükümleri uyarınca bir tüzel kişilik oluşturularak yürütülmektedir.

DOLAYLI TEMSİL DURUMUNDA:

A) Gümrük Müşavirleri

1- Serbest Meslek sahibi Gümrük Müşavirleri (gm): Şahsi vergi numarasıyla "gm" ile başlayan yalnızca bir kullanıcı kodu alabilirler. gm ile başlayan kullanıcı koduna sahip gümrük müşavirleri mf, ft, ob ile başlayan kullanıcı koduna sahip olamazlar.

2- Firma Gümrük Müşavirleri (mf): Ortak oldukları gümrük müşavirliği firmasının vergi numarasıyla "mf" ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler. mf ile başlayan kullanıcı koduna sahip gümrük müşavirleri gm, ft ile başlayan kullanıcı koduna sahip olamazlar.

B) Gümrük Müşavir Yardımcıları

Gümrük Yönetmeliğinin 695. maddesi uyarınca Gümrük Müşavir yardımcıları Gümrük Müşavirine bağlı olarak faaliyet gösterirler.

1- Serbest meslek sahibi bir gümrük müşavirine bağlı çalışan Gümrük Müşavir Yardımcıları (yg) Bağlı bulundukları Gümrük Müşavirinin vergi numarasıyla "yg" ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler.

2- Gümrük Müşavirlik firmasına bağlı olarak çalışan Gümrük Müşavir Yardımcıları (yf) Çalıştıkları Gümrük Müşavirliği firmasının vergi numarasıyla yf kullanıcı kodu alabilirler.

DOĞRUDAN TEMSİL DURUMUNDA

1- Firma Temsilcileri (ft)

Gümrük Yönetmeliğinin 696. maddesindeki esaslar dahilinde firma temsilcileri temsilnameleri olmak kaydıyla ft ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler. Firma temsilcileri ücretli olarak firma çalışanı ise başka firma adına ikinci bir ft kullanıcı kodu alamaz. Ancak firma temsilcisi şirket hissesine sahip ise hisse sahibi olduğu ve temsilnameye sahip olduğu her bir firma için birden fazla ft kullanıcı kodu alabilir. (Firma ortağı olan kişilerin almış olduğu ve aktif halde bulunan fs ile başlayan kullanıcı kodları temsilname süre sonuna kadar devam eder.)

Firma temsilcisi ücretli çalışan ise aynı firma adına ob kullanıcı kodu alabilir. Firma temsilcisi hisse sahibi ise sahibi bulunduğu her firma için ob kullanıcı kodu alabilir.

2- Şahıs Firmaları (fs):

Tüzel kişiliği haiz olmayan gerçek kişi firmalar sahibi oldukları her bir firma için ayrı ayrı kullanıcı kodu alabilirler.

fs kullanıcı koduna sahip olanlar ayrıca ft kullanıcı koduna sahip olamazlar. Ancak ob kullanıcı kodu alabilirler.

3- Nakliye Firmaları (ob)

Taşıma Lojistik, Acenta ve Turizm firması olarak gümrüğe özet beyan vermesi gerekenler vekaletnameleri bulunmak kaydıyla "ob" ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler.

4- Resmi Kuruluşlar (rk veya ob)

Resmi kuruluş çalışanı bağlı olduğu kurumun yazılı talebi üzerine "rk" veya "ob" ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler.

5- Kendi Adlarına Bir DefayaMahsus Bedelsiz Eşya Getirenler (sh):

Bu kişiler şahsi vergi numaralarıyla "sh" ile başlayan kullanıcı kodu alabilirler ve işlemlerinin

tamamlanmasına müteakip bloke konulması gerekmektedir.

 

EK-2

 

 

 

EK-3

 

STAJYER KART DOLDURMA TALİMATI

1- Stajyer kartlar (86*54 mm.) ebadında PVC olacaktır.

2- Stajyer kartlar sarı renkte olacak ve ön yüzün altında kırmızı band içerisinde "GÜMRÜKTE İŞ TAKİBİ YAPAMAZ"yazısı olacaktır.

3- Kartların ön yüzünde sol tarafta Gümrük Müsteşarlığı logosu, sağ tarafta ise ilgili Gümrük Müşavirliği Derneği logosu yer alacaktır.

4- Kartın ön yüzünde stajyerin imzası, arka yüzünde ise sol tarafta ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürünün, sağ tarafta ise ilgili Gümrük Müşavirliği Dernek Başkanının imzası bulunacaktır.

5- Kart Seri No kısmına stajyerin kayıtlı olduğu Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün bulunduğu ilin plaka numarası ve 4 karakterden oluşan kart seri nosu yazılacaktır.

(Örnek: İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne kayıtlı stajyerin kart seri numarası 34/0001, 34/0002, 34/0003..... olacaktır.)

6- Stajyer kartların basım işlemleri ilgili Gümrük Müşavireri Derneği tarafından gerçekleştirilecektir.

7- Stajyer kart, kartın korunması ve taşınması için gereken plastik kart koruyucu ve kart askı ipleri Dernek tarafından ilgili stajyere imza karşılığı verilecektir.

8- Stajyer kartları gümrük idarelerinde stajyerlerce boyunlarına asılmak suretiyle devamlı surette takılı olacaktır.

9- Stajyerlerin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 227. maddesinde belirtilen koşullara sahip olmaları gerekmektedir.

10- İlgili Başmüdürlükler ile Derneklere kayıtlı olan stajyerle için Başmüdürlük ve Derneklerde Stajyer dosyası tanzim edilecektir. Dosyalarda ilgililerin noter tasdikli öğrenim belgeleri, nüfus cüzdanı örneği, Cumhuriyet Savcılığından alınacak yeni tarihli adli sicil kaydı, ikametgah belgesi, 3 fotoğraf (4,5*6 ebadında), sigortalı hizmet dökümü (gümrük müşavirliği firmasınca tasdikli), vb. diğer belgeler.

11- 4458 sayılı Gümrük Kanununun geçici 6/1-c maddesi gereğince gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına en fazla 3 defa girildiğinden stajyer kart düzenlenirken bu hususa titizlikle uyulması ve sınav hakkını tama