Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün

T.C.

BAŞBAKANLIK

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı     : B.02.1.GÜM.0.06.00.13.412-8

Konu   : ÖTV

 

 

 

GENELGE

(2008/22)

 

 

Bilindiği üzere,  01.07.2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere,  ticari yatlara,  hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın özel tüketim vergisi tutarı sıfıra indirilmiştir. Anılan Kararname eki Kararın uygulama usul ve esasları ise 6 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde ifade edilmiştir.

 

Anılan Kararname kapsamında,  özel tüketim vergisi tutarı sıfıra indirilmiş akaryakıt teslimi için,  yakıtın 6 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğinde GTİP numaraları ile belirtilen yakıtlardan olması ve ilgili tebliğde ‘dağıtıcı’ olarak tanımlanan,  dağıtım izin belgesini haiz rafinerici,  dağıtıcı ve ihrakiye teslim şirketlerinden alınmış olması gerekmekte,  aksi halde yurt dışından alınan yakıtlar için anılan Kararname uyarınca ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı uygulamasından faydalanılması,  6 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar dahilinde mümkün bulunmamaktadır.

 

Diğer taraftan,  Türkiye Gümrük Bölgesindeki antrepolardan alınan serbest dolaşıma girmemiş yakıtların dahili kabotaj hattına geçildikten sonra serbest dolaşıma girişi ile kabotaj hattı dışında yakıt alan gemilerin kullanmadıkları bu yakıtın dahili kabotaja geçtikten sonra serbest dolaşıma girişi sırasında, gümrük idaresinin söz konusu yakıtlar için ÖTV tahakkuku yapma konusunda yetkisi bulunmaması,  yurt içerisinde ödenecek ÖTV’ye karşılık olmak üzere gümrük idarelerince alınması gereken ÖTV teminatının nasıl alınacağı konusuyla ilgili olarak tereddütler yaşandığı tespit edilmiştir.

 

Bilindiği üzere,  4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 nci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafinerileri dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı,  bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye  tabi tutulmuştur. Aynı Kanunun “Gümrük İdarelerince Alınan Özel Tüketim Vergisine İlişkin Hükümler” başlıklı 16/4. maddesinde ise,  (I) sayılı listedeki malların ithalinde,  ödenecek ÖTV’ ye karşılık olmak üzere,  tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığı’nca belirlenmek suretiyle teminat alınacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu teminatın alımına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar ise 1 seri No’lu ÖTV Genel Tebliği’nin 9 seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik 16.3 ve 16.4 numaralı bölümlerinde açıklanmıştır.

 

Bu hükümler çerçevesinde (I) sayılı listedeki malların ithali verginin konusuna girmemekte,  bu malların ithali aşamasında vergiyi doğuran olay meydana gelmemekte ancak bu mallar için yurt içinde ödenecek ÖTV tutarlarına karşılık olmak üzere teminat alınması gerekmektedir.

 

  Buna göre dış seferlerde kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesindeki antrepolardan alınan serbest dolaşıma girmemiş yakıtların dahili kabotaj hattına geçildikten sonra serbest dolaşıma girişi ile kabotaj hattı dışında yakıt alan gemilerin kullanmadıkları bu yakıtın dahili kabotaj hattına geçtikten sonra serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idaresinin söz konusu yakıtlar için 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca ÖTV tahsil etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu yakıtlar için gümrük idaresince ÖTV Kanunu’nun 16/4. maddesi uyarınca teminat alınması gerekmektedir.

 

Bu durumda; 

 

Dış seferlerde kullanılmak üzere Türkiye Gümrük Bölgesindeki antrepolardan alınan serbest dolaşıma girmemiş yakıtların dahili kabotaj hattına geçildikten sonra serbest dolaşıma girişi sırasında söz konusu yakıtların ÖTV’den istisna olabilmesi için;  6 Seri No.’lu ÖTV Genel Tebliğinde GTİP numaraları ile belirtilen yakıtlardan olması ve yakıt alım defterinin ibraz edilmesi;

 

Yakıtların istisna kapsamında olmaması halinde ise; ilgili gümrük idaresince ÖTV Kanunu’nun 16/4. maddesi uyarınca teminat alınması,   alınan bu teminatın çözümünün  ise,  (I) Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 16/4. bölümünde ayrıntılarıyla ifade edildiği gibi,   ithalatı gerçekleştirilen ÖTV’li malların yurt içersinde beyan edilip ödenmesi üzerine vergi dairesince gümrük idaresine gönderilecek (EK:12) bilgi formu üzerine yapılması;

 

Gerekmektedir.

 

Bilgi ve gereğini rica ederim.

           

 

                                                                                                                       Müsteşar