Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 11.08.2008 tarihli 2008/23 sayılı Genelgesi

T.C.

BAŞBAKANLIK

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

 

Sayı     : B.02.1.GÜM.0.06.00.11.354-11                                                                    

Konu   :

                                                                                              11/08/2008

 

GENELGE

(2008/23)

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 167 nci maddesine istinaden bedeli için döviz transferi yapılmadan yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınarak yurda ithal edilmek istenilen eşyanın ve kara nakil vasıtalarının kıymetleri aşağıdaki şekilde tespit edilecektir.

 

1- A) İthalat konusu nakil vasıtalarının kıymeti için öncelikle Müsteşarlıkça ilgili gümrük idarelerine bildirilmiş kıymetler dikkate alınacaktır.

B) Müsteşarlıkça kıymeti bildirilmemiş nakil vasıtalarının ithal edilmek istenilmesi halinde; kıymeti Türkiye'deki mümessilinden sorulacaktır. Ancak, mevcut verilere göre kıymetin uygun olması halinde mümessilden sorulmasına gerek bulunmamaktadır. 

C) Model yılındaki kıymeti tespit edilemeyen standart dışı aksesuarlar için öncelikle yeni modellerine ait kıymetler esas alınacaktır.

Bu şekilde tespit edilemeyen aksesuar kıymeti için 2 nci maddenin B bendi uyarınca işlem yapılacaktır.

D) Yurtdışı edilmek veya gümrüğe terk edilmek kaydıyla sadece arzuya tabi ve sökülebilir standart dışı aksesuarların sökülmesi için yazılı müracaat halinde; taleplerin ithalatı yapacak gümrük idaresince kabulü suretiyle sökülen aksesuar kıymeti vasıtanın FOB kıymetinden düşülecektir.

 

2- A) İthalat konusu diğer eşyanın; faturasında tanzim yerinin, fatura tarih ve sayısının, satıcının ad ve adresinin, alıcının ad ve adresinin, satış bedelinin, eşyanın cins ve nev'i ile satış birimine (kilo, metre, adet, düzine gibi) göre miktarının, eşyanın birim fiyatının (1 metre, 1 kilo, 1 adedinin fiyatı gibi) yer alması gerekmekte, keza bu bilgileri taşıyan faturanın, tek tip Gümrük Beyannamesinin tescil tarihinden geriye doğru 6 ay içerisinde düzenlenmiş olması şarttır.

Öncelikle fatura fiyatının esas alınması gerekmekle birlikte Gümrük İdaresince bu fiyatın düşük bulunması halinde dikkate alınmayacaktır.

B) İthal edilmek istenilen bu kabil eşyaya ait fatura ibraz edilmemesi, ibraz edilmekle birlikte faturanın yukarıda yazılı şartların tamamını taşımaması veya faturada yazılı fiyatın gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hususunda ilgili gümrük idaresince tereddüte düşülmesi halinde, eşyaların kıymeti ilgili mümessilinden sorulacak, cevap alınamaması halinde, ilgili Gümrük Müdürünün veya görevlendireceği bir Müdür Muavinin başkanlığında Gümrük Muayene memuru ve muayene tahakkuk servisi şefinden veya memurdan oluşan üç kişilik bir komisyon tarafından, eşyanın piyasa fiyatı ve daha önce ithali yapılan aynı veya benzeri eşya için tespit edilen fiyatlar da dikkate alınmak suretiyle eşya kıymeti tespit edilecektir. Bu şekilde tespit edilecek kıymetten amortisman düşülmeyecektir.

 

3- 1 inci ve 2 nci maddelere göre model yılındaki kıymeti tespit edilemeyip de daha yüksek modeline ait kıymet tespit edilmesi halinde, bu kıymetten azalan bakiyeler usulüne göre her yıl için (içinde bulunduğu model yılı hariç) %3 indirim yapılmak suretiyle bulunan fiyat eşyanın model yılındaki fiyatı olarak kabul edilecektir.

 

4- İthal eşyasının amortisman indirimi aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Eski model eşya ve otomobillerin yukarıda belirtilen esaslara göre tespit edilen model yılındaki fiyatından Gümrük Vergilerine esas alınacak fiyatını tespit etmek amacı ile ilk yıl için %20, müteakip yıllar için de azalan bakiyeler usulüne göre %15 nispetinde 9 yaşa kadar (9 yaş dahil), amortisman düşülecektir. 9 yaşından daha eski modeller için ise model yılındaki kıymetinin %20'si Gümrük Vergilerine esas kıymet olarak alınacaktır. İçinde bulunulan model yılı için amortisman indirimi yapılmayacaktır.

 

5- 2000/16 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

           

M. Emin ZARARSIZ

                                                                                              Müsteşar

 

 

DAĞITIM :
Merkez ve Taşra Teşkilatına